Fototentoonstelling

 

slide1

 

Karel Heirbaut

2 - 28 februari 2014.

Bibliotheek Temse

Oeverstraat 15

9140 Temse

 Tijdens de openingsuren van de bibliotheek

10 jaar geleden, bij de oorsprong van Winfoto, leefde de discussie of digitale fotografie de analoge fotografie kon benaderen. Ondertussen heeft de digitale fotografie de analoge fotografie overwonnen. Maar toch willen we nog even terugkijken op de analoge zwart-wit fotografie.

En hoe kunnen we dit beter illustreren dan met de unieke beelden van:

Karel Heirbaut

Karel Heirbaut (1927–2001) was jarenlang een opmerkelijk figuur in het Land van Waas. Als syndicalist op de Boelwerf lag hij mee aan de basis van een belangrijke maatschappijkritische beweging. Hij maakte de sociale veranderingen in het Waasland mee van op de eerste rij. Hij legde het verval van de scheepsbouw, de textielindustrie, de bonnetterie en de vele metaalwerkhuizen vast in vertellingen, romans en fotoboeken. Hij werd de chroniqueur van zijn streek met een internationale binding. Hierbij liet hij een belangrijk oeuvre van boeken en foto’s na. Hier richten we ons vooral op zijn fotografie.

Voor een tentoonstelling in Temse kozen we, uit zijn enorme oeuvre, voor de unieke beelden van de Boelwerf. Uiteraard ontbreken de syndicale acties niet, maar vooral de ‘Boel’-arbeiders en hun werkomstandigheden staan hier centraal .

Geniet vooral van deze historische beelden van de Boelwerf, voor sommigen onder jullie harde, maar vooral mooie herinneringen!

Meer info: karelheirbaut.be

“De belangrijkste Belgische arbeidersfotograaf was zonder twijfel Karel Heirbaut. Hij werkte niet in clubverband, maar bracht als arbeider van de Boelwerf in Temse een fotoboek uit dat moest contrasteren met de publicitaire foto's die de directie liet maken. Hoewel de foto's technisch onaf waren, was het een authentiek monument, niet alleen voor de arbeiders van de Boelwerf maar ook voor de sociale fotografie in ons land.”

Johan De Vos in De Standaard, 09/11/2007